Whatsapp Whatsapp
Telefon Zoek nu

Plastische Chirurgie

Wat is een gespleten lip en gehemelte?

Tussen de 4de en 7de week van de ontwikkeling in de baarmoeder kan een gespleten lip ontstaan door het niet volledig naar elkaar groeien van weefselpartijen. Als deze afwijking ook tussen de 8steen 12de week doorgaat ontstaat er ook een gespleten gehemelte. Het is een aangeboren afwijking wat bij ongeveer YYn op de 1000 baby’s voor komt. 

Wat zijn de redenen van een gespleten lip en gehemelte?

Er zijn meerdere redenen te noemen voor het ontstaan van deze afwijking;

  • genetische factoren
  • virale infecties
  • huwelijk met naaste familielid
  • gebrek aan vitamines
  • het gebruik van alcohol en sigaretten tijdens de zwangerschap door de moeder

Als het eerste kind met deze afwijking is geboren is de kans dat het tweede kind met dezelfde afwijking wordt geboren groter.

 Ontwikkeling van het kind bij een gespleten lip en/of gehemelte

Als er geen andere afwijkingen zijn kunnen de kinderen, met goede zorg en operaties, als normale individu verder gaan met hun leven.

In het begin kunnen deze baby’s problemen hebben met voeding inname. In de maanden en jaren erna kunnen zich middenoor infecties, gehoorproblemen en praat –spraak problemen ontwikkelen. Door esthetische problemen kunnen zich psychische problemen voordoen.

Inname van voeding bij baby’s met gespleten lip –en gehemelte is vergeleken met normale baby’s niet comfortabel. Om dit te vergemakkelijken wordt er binnen een paar dagen na de geboorte een voeding plaque gemaakt. Het hoofd van de baby moet met een hoek van 45 graden naar boven toe worden gehouden en de opening van de fles groter worden gemaakt. Omdat ze vergeleken met andere baby’s sneller moe zullen zijn zouden ze langer gevoed moeten worden.

De baby’s met gespleten gehemelte hebben vaak spraak problemen. Het op tijd uitvoeren van de operaties en logopedie zorgen ervoor dat het kind vrijwel geheel normaal kan praten. Als deze stappen niet op tijd worden genomen zullen zich op verschillende niveaus spraakproblemen ontwikkelen.

Wanneer moeten baby’s met een gespleten lip en/of gehemelte geopereerd worden?

Een gespleten lip operatie zou bij voorkeur in de eerste drie maanden na geboorte uitgevoerd moeten worden. Een gespleten gehemelte operatie zal afhankelijk van de kilo en bloedwaardes van de baby tussen de 6de en de 12de maand moeten plaatsvinden.

De ernst van de aandoening kan ertoe leiden dat er extra operaties uitgevoerd moeten worden als neus, lip, tand en kaak correcties.

Microtie (onderontwikkeld oorschelp)

Microtie is een aangeboren afwijking door de onderontwikkeling van de oorschelp of een ander deel van het oor. Het is een zeldzame aandoening.

De behandeling wordt niet direct na de geboorte gedaan maar wanneer het kind 5 jaar oud is. Bij een oorschelpconstructie gebruikt men eigen weefsel van het kind om het oor te reconstrueren. Afhankelijk van de behandeling wordt dit onder algemene of lokale verdoving gedaan. Als het oor geheel gereconstrueerd moet worden kunnen er 2 á 3 operaties nodig zijn. Soms kan er voor de behandeling kunstmatige middelen gebruikt worden. Dit wordt niet aangeraden doordat er een hoge kans bestaat dat deze stoffen door het lichaam afgestoten worden. Het gebruik van eigen weefsel is de meest natuurlijke en gezonde optie. Tussen elke operatie zit er een termijn van drie maanden in.

 Borstoperaties

De borsten zijn een van de belangrijkste esthetische en functionele organen van een vrouw. Een borstoperatie is het esthetisch vergroten, verkleinen of liften van de borsten.

Borstvergroting:

Borstvergroting wordt toegepast bij vrouwen met klein borstweefsel of vrouwen die na de bevalling verslapte borsten krijgen. De borsten worden via het plaatsen van borstprotheses (implantaten) of injecteren van vet vergroot. De implantaten worden via een snee onder de borsten geplaatst.

Afhankelijk van de situatie van de patiënt kan een implantaat onder de borsten, onder de oksels of onder de tepels geplaatst worden. Voor het injecteren van vet wordt het eigen lichaamsvet gebruikt.

Borstlift:

Is het proces waarbij de tepel op de juiste plek wordt gelift en de borst wordt verstevigd door het verwijderen van overtollige huid. Het litteken loopt van de tepelhof verticaal naar beneden. In het begin zijn deze littekens nog zichtbaar maar worden steeds vager. Het is een pijnloos ingreep.

Borstverkleining:

Borstverkleining is het verkleinen en liften van grote en zware borsten. Grote borsten kunnen klachten geven aan nek, hals en schouders. De bh-bandjes kunnen diep in de huid van de schouder snoeren en de huid onder de borsten kan smetten.

Op basis van de wensen van de patiënt en het advies van de arts wordt de maat van de borsten vastgesteld. Met de operatie krijgen de borsten hun esthetische vorm weer terug. Het litteken loopt van de tepelhof verticaal naar beneden.

Schaamlipcorrectie

Afhankelijk van leeftijd, bevallingen, aankomen of afvallen in gewicht en seksuele activiteit kan er verzwakking, verkleuring of verbreding ontstaan aan het vrouwelijke genitale gebied. Deze situatie heeft ook een negatief effect op de hygiëne.

In deze situatie wordt de vagina versmald door het weefsel in en rondom de vagina te verkleinen. Tevens kunnen de binnen en buiten lippen gevormd worden tot de normale vrouwelijke vorm.

Abdominoplastie

Abdominoplastie staat voor buikwandcorrectie. Het wordt toegepast bij huidoverschot, verzwakking en vetoverschot rondom de buikwand. Tevens worden de buikspieren gereefd en weer aangespannen.

Met deze operatie wordt de verzwakte en op zicht opgezwollen buik gecorrigeerd en het opgehoopte vet weggehaald. Dit zorgt weer voor een strak en dun figuur. Tevens wordt de taille aangescherpt. Tijdens de operatie wordt ook altijd liposuctie toegepast zodat zowel de overgebleven huid als rug en taille dunner worden. Het litteken is net boven het schaamhaar dat van de ene heup naar de andere loopt. Dit is laag gelegen zodat het onder het ondergoed valt. De eerste periode is het litteken zichtbaar maar wordt steeds vager.

Herstel na de operatie

Na de operatie kan de patient dezelfde dag of een dag later weer naar huis. Een dag na de operatie wordt er begonnen met lopen. In 3 á 4 dagen kan de patient naar buiten. In het algemeen kan men binnen twee weken weer aan het werk. De litteken zal binnen 3-6 weken vervagen en na 6-9 maanden minder zichtbaar worden.

Liposuctie

Liposuctie is het met dunne buisjes wegzuigen van overtollig vet die zich heeft opgehoopt op een deel van het lichaam. In de zelfde behandeling worden de weggezogen vetten eventueel gebruikt voor het vormen van een ander deel van het lichaam. Liposuctie is geen afvalmethode maar een figuurcorrectie methode.

 Bij wie kan er liposuctie toegepast worden?

Jonge personen die na diëten en sporten niet afkomen van lokaal opgehoopt vet, met goede huidelasticiteit en weinig huidverzwakking zijn patiënten waar liposuctie toegepast kan worden.

Operatietechniek

De operatie kan onder lokale verdoving, sedatie of volledige narcose uitgevoerd worden in een operatiekamer. De getekende delen worden via de natuurlijke lijnen van het lichaam behandeld door het maken van kleine sneetjes (2-4 mm). Met dunne buisjes wordt het vet weggezogen. Indien er ook figuurcorrectie uitgevoerd moet worden zal het weggezogen vet, na speciale behandelingen, hergebruikt worden voor deze handeling.

De sneetjes worden niet gehecht of worden met 1 simpele hechting dichtgemaakt. De operatie eindigt door de patiënt een korset (liposuctiebroek) aan te trekken.

 Herstel na figuurcorrectie-liposuctie

Indien de operatie op een klein gebied is uitgevoerd kan de patiënt dezelfde dag naar huis. Anders kan een dag ziekenhuisopname nodig zijn. Het is normaal dat er de eerste dag wondvocht uit de wondjes komen. Na twee dagen kan de patiënt douchen. Het advies is om de eerste twee á drie weken het korset dag en nacht te gebruiken. De behandelde lichaamsdelen zijn beurs en enigszins pijnlijk. Dit is met pijnstillers te behandelen. Na twee maanden is de meeste zwelling verdwenen. Het uiteindelijk resultaat is te zien tussen de 6 maanden en 1 jaar.

Hypospadie

Hypospadie is een aandoening waarbij de urinebuis niet bij de uiterste punt van de penis uitkomt maar aan de onderkant van de penis zit. Hoe meer de opening naar beneden zit hoe groter het probleem is. Meestal komt het door genetische redenen maar een ziekte in de baarmoeder kan ook de reden zijn.

De operatie wordt meestal rond de vijfde jaar van het kind uitgevoerd. Afhankelijk van het probleem is de operatietype ook anders.

Het komt vaak voor dat naast het op de verkeerde plek zitten van de opening de penis ook gekromd is. Dit moet tijdens de operatie ook verholpen worden. Tijdens de operatie wordt de opening op de juiste plek gezet en wordt de plasbuis gereconstrueerd.

Soms kunnen er na de operatie complicaties ontstaan zoals het ontstaan van een extra opening (fistel) of vernauwing van de plasbuis. Vernauwing, kromheid en een extra opening kunnen voor grote problemen zorgen bij het kind waardoor de operatie zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Hierdoor moeten de operaties uitgevoerd worden met een loop of microscoop.

Na de operatie wordt er een sonde geplaatst voor ongeveer 5 dagen. Tijdens sommige operaties kan het nodig zijn om de voorhuid van de penis te gebruiken. Daarom wordt bij deze kinderen besnijdenis voor de operatie niet toegestaan.

Na succesvole operaties kan het kind normaal plassen en zal er in de toekomst geen problemen zijn bij geslachtsgemeenschap.

Ptosis (laagstand van bovenooglid)

Bij sommige kinderen staat een van de oogleden of beide laag. De laagstand zorgt ervoor dat het kind niet goed kan zien. Deze situatie kan ook bij volwassenen ontstaan naar aanleiding van beschadiging van zenuwen, ongelukken of ouderdom. Doordat het ooglid de ogen meer bedekt dan normaal kan dit naast gezichtsverlies ook leiden tot asymmetrie van de ogen. Afhankelijk van de ernst zal het operatietype anders zijn. Of het ooglidspier die het ooglid heft wordt behandeld of het ooglid wordt onderhuids vastgezet boven de wenkbrauwen. Hierdoor wordt het ooglid omhoog geheven. Als de operatie goed is uitgevoerd zal de symmetrie van de ogen weer terugkeren. Bij baby’s moet de operatie zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Anders kan er een lui oog of zelfs blindheid ontstaan.

Facelift

Met het effect van de zwaartekracht en fysieke factoren zullen met de tijd de huid verzwakken. Tevens zorgt ouderdom ervoor dat onderhuidse vetweefsels verminderen en rimpels ontstaan. Met de operatie wordt de verzwakte huid naar boven getrokken en het vetweefsel weer teruggezet. Hiermee ontstaat weer een jonge uitstraling. In eerste instantie worden de diepe kuilen gevuld met lichaamseigen vet. Als dit niet voldoende blijkt te zijn zal er voor en achter de oren incisies gemaakt worden en de huid naar boven gespannen worden. Voor een zo fraai mogelijk resultaat moet vaak het laagje spierweefsel dat direct onder de huid ligt ook worden aangespannen. Soms wordt er gekozen voor een combinatieoperatie waar lipofilling en facelift samen worden uitgevoerd.

Na de operatie ziet het gezicht ongeveer een week opgezwollen uit. De zwelling wordt met de dag minder. Na een maand is de zwelling compleet weg. Facelift heeft geen leeftijdsgrens maar wordt geadviseerd bij patiënten boven de 50 jaar. Bij jongere patiënten is het advies een mini facelift of filling waardoor de jeugdige uitstraling weer terug komt.

Er kan ook gekozen worden voor een facelift zonder operatie, waarbij de huid met touwen wordt gelift. Echter is dit van tijdelijke aard en geen betrouwbare manier.